Hitta bilder för tryck

Är du i behov av högupplösta och professionella bilder, till tryck eller för användning på en hemsida eller liknande? Det finns många fotografer som säljer sina bilder för fri användning mot en kostnad, och flera bildbyråer där du kan hitta mer eller mindre vad som helst.

Köpa bilder

Vill du ha riktigt bra bilder är det alltid bäst att vända sig till proffsen. Genom att köpa bilder från en fotograf eller bildbyrå vet du att du får bra, högupplösta bilder anpassade för ändamålet. Vad bilderna får användas till beror på avtal och priser – kontrollera att du får använda bilderna till det du tänkt.

Köpa bilder från bildbyrå

Hos en bra bildbyrå finns tusentals bilder samlade efter kategori, upplösning och andra faktorer. Här betalar du ofta för en prenumeration som ger dig tillgång till byråns bildbank. Det finns många bildbyråer som erbjuder ett brett utbud av royaltyfria bilder från både professionella fotografer och begåvade amatörer. En bra bildbyrå har bilder för alla tillfällen och de fortsätter att ladda upp nya royaltyfria bilder varje dag.

Trycka egna bilder

Om du vill trycka upp dina egna foton som planscher eller fotoböcker finns det i dag många smidiga tjänster som gör att du inte behöver kontakta tryckerier eller ha expertkunskap om färger, format och trycktekniker. På tjänster som Google Photos eller Photobox (ICA Foto) kan du enkelt ladda upp dina egna foton och välja vilken trycksak du vill få hem. Här kan du få dina foton i allt från färdiga fotoböcker och inramade kort till muggar och kepsar med bilderna på.

Hitta professionella fotografer

Hitta duktiga yrkesfotografer via tjänster som Sök Fotograf från Svenska fotografers förbund, eller Anlitafotograf.se. På sidor som dessa kan du välja område eller söka direkt på namn eller plats. Du kan läsa om varje fotograf och deras fält och tidigare klienter. Kontakta sedan fotografen själv eller fyll i formulär på hemsidan där du beskriver ditt projekt i detalj. När du ska anlita en fotograf är det viktigt att tänka på priser och vad du får använda bilderna till. Kolla noga vad som gäller innan du bestämmer dig för att anlita en fotograf.

Licenser och fri användning

Om du har bilder som du inte själv har fotograferat är det inte säkert att du får använda dem till vad som helst. I Upphovsrättslagen kan du läsa i detalj om vad det innebär med äganderätt kring exempelvis bilder. För att göra det enklare för konsumenter att undvika att av misstag stjäla bilder finns organisationen Creative Commons.

Creative Commons märkningar av bilder gör det enkelt att se vad de får användas till. På deras ikoner kan du se om en bild får användas i kommersiella syften, om du måste nämna upphovsmannen, om bilderna inte får spridas alls, och så vidare.